Следвайте Гласове в ТелеграмПроект за превод на жестомимичен език в реално

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПроект за превод на жестомимичен език в реално
Коментари Харесай

Проект за превод на жестомимичен език в реално време спечели хакатона на Факултета по математика и информатика на СУ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Проект за превод на жестомимичен език в действително време стана победител на хакатона FMI, проведен от Факултета по математика и информатика към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. В тазгодишното издание участваха близо 120 студенти, разпределени в 18 тима. Всички те трябваше да разработят план в границите на предизвикателните 48 часа.

Идеята, която най-силно впечатли журито и справедливо завоюва първото място, бе дело на шест момчета, избрали да нарекат тима си с цветното име „ Кокиче “ – Даниел Трополинов, Мартин Иванов, Петър Велков, Румен Михов, Доси Колев и Калоян Цветков. В ролята на техни ментори влязоха експерти от Data Science екипа на Yettel, който бе сътрудник на събитието. В отговор на тематиката на хакатона – „ Code for Connection “, младежите избраха да приобщят общността на глухите хора към останалата част от обществото, като създадоха план за платформа, която прави жестомимичен превод в действително време. За задачата особено основан програмен продукт транскрибира гласа в текст, конвертира го в жестомимични знаци и го трансформира във видео, което хората виждат на дребния екран. По този метод планът би разрешил изкуствено генериран облик да прави жестомимичен превод в действително време на всяко телевизионно предаване или на публично събитие, да вземем за пример.

„ В основаването на една такава платформа има не малко задания, свързани с обработката и моделирането на данни. В това се състои и работата на Data Science отдела в Yettel. Радваме се, че успяхме да бъдем потребни на момчета в един толкоз логичен и стойностен план като техния “, разяснява Христо Господинов, управител на Data Science екипа в телекома. Той дружно с сътрудника му Симеон Николов влязоха в ролята на ментори на тим „ Кокиче “, като ги съветваха както за техническата разработка, по този начин и за структурирането на обособените стадии. „ Всеки тим имаше право да избере компанията, която да бъде негов наставник. Момчетата избраха нас, тъй като те имаха експертиза в региона на програмирането, а ние – в работата с данни. Така успяхме да допълним техните познания по най-хубавия вероятен метод “, прибавя и Симеон Николов.

Включването на хората с увреждания, или хората с разнообразни благоприятни условия, както ги назовават в Yettel, е една от тематиките, по които телекомът интензивно работи. Сред най-отличителните му начинания е програмата „ Рамо до рамо “, която към този момент девет години подкрепя професионалното развиване и обществената интеграция на хората с разнообразни благоприятни условия. Участници в нея са и хора със слухови увреждания. За да обезпечи за тях приемаща работна среда, компанията образова менторите и ръководителите по програмата в основите на жестовия език. В допълнение обезпечава за всички свои чиновници и достъп до онлайн библиотека с обучителни видеа, благодарение на които да слагат основите или да надградят познанията си по жестовия език.

Инфо: actualno.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР